JEUGD FC JUVENTUS SCHOONAARDE


VERVOER VAN KINDEREN

Wettelijke regels (21 juli 2008):

Enkel een kind vervoeren op een zitplaats, uitgerust met een gordel en de gordel moet gedragen worden!

Kinderen die kleiner zijn als 1,35 meter moeten in een kinderstoel.

Uitzonderingen kinderstoel:

 • Als er achteraan al 2 kinderstoelen in gebruik zijn is het vaak niet mogelijk om nog een 3e stoel te plaatsen. Op die zitplaats mag dan toch een kind plaatsnemen dat kleiner is dan 1,35 meter ( maar het moet minstens 3 jaar oud zijn).
 • Als je ( zonder regelmaat en over korte afstand) andere kinderen als je eigen kinderen vervoert is de kinderstoel ook niet verplicht voor kinderen van minstens 3 jaar en kleiner als 1, 35 meter .

Toegepast op vervoer naar een jeugdsportwedstrijd:

 • Iedereen draagt een gordel en op de correcte manier ( op de schouder)! .
 • 1 persoon per zitplaats.
 • Je eigen kinderen moeten in een kinderstoel als ze kleiner zijn dan 1,35 meter.
 • Je mag ook vooraan een kind laten plaatsnemen als ’t minstens 1,35 meter groot is. Is het kleiner dan moet het in een kinderstoel, ook al is het je eigen kind niet.

Waarom rekening houden met deze regels?

 • Als er geen gordels worden gedragen en je bent betrokken in een ongeval, kan dit verschrikkelijke gevolgen hebben.

 • Ook als je zelf niks verkeerd doet kan een andere bestuurder je aanrijden.
 • Een kind zonder gordel wordt dan weggekatapulteerd tegen een ander kind, of een zetel, of je dashboard, of door de voorruit.

 • Een kind van nog maar 25 kg, zal bij een frontale botsing tegen 50 km/u, veranderen in een massa van ongeveer 1 TON en dat hou je niet tegen met je arm.
 • Een kleine moeite voor veel extra veiligheid!Wie laat een kind in Bellewaerde op een rollercoaster zitten zonder gordel?

In groep op verplaatsing

Vermijd om in colonne ergens naartoe te rijden.
Wie met GPS rijdt of de weg kent, kan best op eigen houtje rijden.
De bestuurders van voertuigen zonder GPS of die de weg niet kennen spreken best 1 of 2 verzamelpunten ( parking) af met iemand die de weg kent.
Van aan het laatste verzamelpunt kan eventueel in groep naar het veld gereden worden.
In colonne rijden zorgt voor opgejaagd rijgedrag bij de laatste bestuurders: door ’t rode licht rijden, overdreven snelheid, ongepast inhalen, enz..
In colonne rijden zorgt er voor dat de eerste bestuurders vaak gaan wachten op ongeschikte plaatsen ( fietspad, trottoir), plotse manoeuvres maken om terug weg te rijden, enz..

Alcohol

Als je onder invloed bent en in een ongeval met gekwetsten of doden betrokken raakt, draag je een verpletterende verantwoordelijkheid.
De één kan er beter tegen als de ander zegt men.. maar wat vast staat, is dat na alcoholverbruik je reactievermogen daalt, je minder snel iets opmerkt, je weerstand daalt tegen fel licht, je oogbewegingen minder snel zijn, je minder snel informatie verwerkt,enz.. , ook al voel je ’t zelf zo niet aan.

De wettelijke toegelaten grens ligt in België op 0,22 mg alcohol per liter uitgeademde alveolaire ( uit de kleine longblaasjes) lucht. ( = 0,5 promille).

Laatst bijgewerkt Januari 27, 2016